آیا ذکری برای لحظات سخت زندگی هست که معصومین ع به ما یاد داده باشند؟
روایت امام صادق ع در این زمینه بسیار شنیدنی است.
سوالات مربوط به علوم قران و حدیث در این قسمت قرار میگیرد
روایت امام صادق ع در این زمینه بسیار شنیدنی است.
چرا نهج البلاغه را اخ القرآن می گویند؟
باسلام خدمت شما پرسشگر محترم
اخ القرآن یعنی نظیر و شبیه قرآن است این تعبیر در حقیقت بازگو کننده عظمت لفظی و محتوائی این کتاب است. محدث نوري " عليه الرحمة " در كتاب مستدرك الوسائل بيان كرده : صحیفه سجادیه را به أخت القران ( خواهر قران ) وصف نموده اند ونهج البلاغه را أخ القران ( برادر قران ) گفته اند و همانطور كه قرآن كريم را خداى تعالى به زبان حضرت خاتم الانبياء ( صلى الله عليه وآله ) بيان فرموده ، نهج البلاغه و صحيفه را هم كه سخنان آن از منبع علم الهى تراوش كرده به زبان مقدس دو على ( عليهما السلام ) جارى گردانيد است .
بسیارى از شارحین نهج البلاغه جمله ى معروف ""کلامه دون کلام الخالق و فوق کلام المخلوق"" را در این مقام یاد مى کنند. برخى دیگر به این کتاب شریف لقب ""اخ القرآن"" داده اند و کلمه ""اخ"" که در اصل لغت به معنى برادر است، در مواردى به معانى مصاحب و همزاد و مانند، بکار مى رود و پیداست که اخوت نهج البلاغه با قرآن به ملاحظه ى همین معانى مجازى است یعنى کسانى که مى گویند نهج البلاغه ""اخ القرآن"" است، مقصودشان این است که نهج البلاغه راهى را پیموده است که قرآن آن را پیموده و بخوبى از قرآن متابعت کرده و قدم جاى قدم قرآن نهاده است.
و معلوم است که طبق عقاید دینى مسلمین- مخصوصا شیعه ى امامیه- بعد از کلمات پیغمبر اکرم "ص" سخنى شبیه تر به قرآن از کلام امیرالمومنین على- علیه السلام- یافت نمى شود، زیرا آن حضرت، اعلم و اخطب و ابلغ امت است و هادى و رهبر و خلیفه ى بحق است بر ایشان. اولین شاگرد مکتب قرآن او است و معلمى جز رسول خدا "ص" نداشته است و از زمانى که لقمه اى را مى جوید و در دهان على "ع" مى گذاشت تا زمانى که على "ع" جسد شریف پیغمبر را غسل داد و به خاک سپرد، از او جدا نشد. این ست که ما هم امروز پس از طى ده قرن به پیروى از علماى محقق سلف مى گوییم ""نهج البلاغه اخ القران"" است و با تصدیق میلیونها مسلمان مواجه مى شویم.
این موضوع نباید سهل و ساده تلقى شود که در بین هزارها کتاب دینى تنها یک کتاب چنین عنوان و شهرتى پیدا کند، زیرا چنانکه ذکر شد، در طى این هزار سال، نهج البلاغه و هزارها کتاب دینى دیگر مورد مطالعه و تحقیق و بررسى دانشمندان نقاد و نکته سنج قرار گرفته است و در تخطئه و تصویب و نقض و ابرام این کتاب ها سخنان فراوانى را گفته و کتاب هاى بسیارى را پرداخته اند.
قضاوت درباره ى هر امرى در ابتدا ممکن است توام با حب و بغض و پنهان ماندن عیوب و نقایص مخفى حتى بر نکته سنجان باریک بین بوده باشد و در نتیجه آن قضاوت خالى از تحقیق و غیر مطابق با واقع گردد. اما هر گاه درباره ى موضوعى ده قرن متوالى تحقیق و بررسى شد، قضاوتى که درباره ى آن موضوع پس از این مدت مى شود، به طور مسلم مطابق با واقع و حقیقت خواهد بود. درباره نهج البلاغه پس از هزار سال تحقیق و نقد و بررسى به اتکاى حدیث شریف ""على مع القران و القران مع على"" و ادله ى دیگر، مى گویند نهج البلاغه اخ القرآن و از معتبرترین کتب اسلامى است و در اطرافش آنقدر قلم فرسایى مى کنند که بعد از قرآن نظیرش در این زمینه در دنیا یافت نمى شود.
موفق و پیروز باشید.
در خصوص اين پرسش ،پاسخ در چند محور بيان مي شود :...
قران نعمت های بهشت را برای ترغیب انسان ها به عمل تشریح کرده و بهشت هم متعلق به همه مردان و زنان صالح است . خدا در پاداش دادن هیچ تفاوتی بین زن و مرد قرار نداده است. آنچه در وصف همسران بهشتی در آیات قرآن آمده ،تنها بخشی از نعمت های بهشتی است ، گرچه حتی همین مورد اختصاص به مردان ندارد.
طبق آموزههای وحیانی در بهشت هر کدام از مرد و زن از نعمت و لذات مناسب خود از جمله همسران پاکیزه برخوردارند و این موهبت اختصاص به مردان ندارد، مثلاً قرآن کریم فرمود:...
قرآن می فرماید: شمار ماهها در نزد خدا، در كتاب خدا از آن روز كه آسمانها و زمين را بيافريده، دوازده است. چهار ماه، ماههاى حرامند. اين است شيوه درست. در آن ماهها بر خويشتن ستم مكنيد...
روایات متعددی درباره انسان هایی قبل از حضرت آدم (ع) داریم که به وجود انسان هایی قبل از حضرت آدم دلالت می کند....
دو آیه قرآن به صورت صریح بحث حجاب را مطرح کرده اند. آیه ۳۱ سوره نور و آیه ۵۹ سوره احزاب به طور صریح به این بحث پرداخته اند...
درباره حدّ و چگونگي زدن، علامه مجلسي (ره) در بحار الانوار، ج 104، ص 58 روايتي از فقهالرضا (ع) نقل نموده است كه «والضرب بالسواك و شهبه ضرباً رفيقاً؛ زدن بايد با وسايلي مانند چوب مسواك و امثال آن باشد» آنهم با مدارا و ملايمت...
باسلام خدمت شما پرسشگر محترم
اين زيارت و دعا از جهت سند و متن و معنا بسيار عالي بوده و در کتب معتبر نقل شده است و به مواظبت آن تأکيد شده است
مثلاً علامه مجلسي( رحمه? الله عليه) اين دعا را در کتاب دعاي بحار و در کتاب صلاه? ذکر نموده و فرموده که اين دعا از ادعيه مشهوره است ، همچنين در کتاب مصباح سيد بن باقي (رضوان الله عليه) نيز فرموده مشهور خواندن اين دعا است بعد از فريضه صبح و سيد بن باقي روايت کرده آن را بعد از نافله صبح و به هر کدام عمل شود خوب است.
موفق و پيروز باشيد.
باسلام خدمت شما پرسشگر محترم
درباره ديدار با بستگان و اقوام و ديگر اموات در برزخ بايد گفت: از رواياتي استفاده ميشود اموات با هم در ارتباط هستند.(1)
از امام علي (ع) ميپرسند: آيا مردگان با هم گفتگو و انس دارند؟ امام فرمود: آري، اگر پرده از جلو چشم تو برداشته شود، آن ها را ميبيني که حلقه حلقه نشسته اند... . باز علي (ع) ميفرمايند: اگر پردهها برداشته شود، ارواح مؤمنان را مينگريد... حلقه حلقه نشسته اند و با همديگر ملاقات و گفتگو ميکنند. در اين جا روح هر مؤمني هست و در برهوت روح هر کافري .(2)
باسلام خدمت شما پرسشگر محترم
تکان دادن دست ها همراه با تکبير گفتن مي باشد و از نظر شرعي تکبيرات سه گانه در آخر نماز عملي واجب نيست بلکه امري مستحب است و وجوب شرعي ندارد. فقها بر اساس روايات ،قايل به استحباب بلند کردن دست به موازي گوش ها در ضمن اداي هر يک از تکبيرات سه گانه هستند و در عين حال اين عمل همواره مستحب بوده و هيچ وجوب شرعي ندارد. نکته ديگر اينکه نگاه کردن به اطراف به همراه تکبيرات جز اعمال مستحب اهل تسنن بوده و شيعه به استحباب آن اعتقادي ندارد.
سلام
اگر مراد شما دعاي بين نماز هاست مثلا بين نماز ظهر و عصر يا بين نماز مغرب و عشا بهترين ادعيه همان تعقيبات مشترک و مختصي است که در مفاتيح الجنان شيخ عباس قمي ذکر شده است ،اول تسبيحات حضرت زهرا س و بعد تعقيباتي که بعد هر نماز وارد شده است در بين تعقيبات مخصوصا تعقيبات مشترکه ادعيه کوچک هست ميتوانيد انتخاب کنيد و هرکدام را خواستيد بخوانيد اما اينکه بعد نماز همين تعقيبات را بخوانيم نه هر دعايي خيلي بهتر است.
موفق باشيد.
با سلام سپاس از ارتباط تان با اين مرکز
سياهپوشي براي عزا، سنت و عادت بشر، در طول تاريخ بوده است؛ از ايران باستان گرفته تا يونان و اعراب جاهليت. غالباً در فرهنگ هاي مختلف لباس سياه ، نماد عزاداري بوده است.
سياهپوشي از سوي عباسيان يا اعراب پس از اسلام، به ايران منتقل نشده؛ بلکه از دير باز اين سلوک عملي و ظاهري در فرهنگ و تمدن ملت ايران ريشه داشته است. شواهد فراوان تاريخي و ادبي، بيانگر اين حقيقت است که بسياري از ملل و اقوام جهان، از دير زمان، در ايام عزا سياه ميپوشيدهاند. به دليل مجال اندک به ذکر چند نمونه از ايران، يونان باستان و اعراب اشاره ميشود.
بسم الله الرحمن الرحيم
سلام عليکم
نماز شب و فضيلت آن
الف: از منظر آيات:
باسلام خدمت شما پرسشگر محترم
به نظر مي رسد که توجه امامان(ع) در اين موارد به دشمنان دين بوده است که مانع پيشرفت اسلام بوده اند .نکته ديگر آنست که امام(ع)کار دشمنان را به خدا واگذار نموده است زيرا خدا به راحتي شر آنها را بر طرف مي نمايد.
بسم الله الرحمن الرحيم
سلام عليکم
حکم بازيگري زن در فيلم و تئاتر
منابع مقاله:
مجله فقه اهل بيت فارسي، شماره 2، محمدمهدي آصفي؛
دراين مقاله، ازحکم فيلم هاي سينمايي و تلويزيوني که مردان وزنان به صورت مختلط در آن بازي مي کنند، در ضمن سه محور بحث مي کنيم:
محور اول:
ايفاي نقش و بازيگري.
محور دوم:
نمايش اين گونه فيلم ها.
محور سوم:
تماشاي آنها.
درمحور اول، از حکم شرعي بازيگري هايي بحث مي شود که درسينما و تلويزيون بسيارمتداول است.بحث ازجهت ارتباط نزديک ميان زنان و مردان نامحرم است که لازمه اين نوع نقش هاي مختلط مي باشد.
بسم الله الرحمن الرحيم
سلام عليکم
«بسم الله الرحمن الرحيم» از نظر شيعه وعلماي اماميه، جزيي از هر سوره اي است.
در واقع يک آيه از هر سوره محسوب مي شود و بدون آن سوره ناقص است.
اما در مورد دعاها، بسم الله در برخي جزء خود دعا است و برخي دعاها مثل دعاي عشرات، يستشير، مجير، عديله و دعاهاي 15 گانه از حضرت سجاد (ع)
به نام دعاهاي خمس عشره؛ با «بسم الله» شروه شده اند(ر.ک به مفاتيح الجنان) و برخي از دعاها بدون بسم الله هستند.
باسلام خدمت شما پرسشگر محترم
آيت الله حسيني قزويني:
بحث اولي که بايد روي آن کار شود، در مورد تاريخ نشأت شيعه است و اينها عمدتا معتقدند که بنيان گذار شيعه، عبدالله بن سبأ يهودي بود و در قضيه فتنه قتل عثمان، مردم را به کشتن عثمان تحريک کرد و امامت اميرالمؤمنين (عليه السلام) را مطرح کرد.
بايد خيلي خوب روي اين بحث کار شود و در اين مورد، رواياتي را ما داريم و خود طبري و سيوطي و کنز العمال هم دارند. حتي خيلي از علماي اهل سنت صراحت دارند که شيعه در زمان رسول اکرم (صلي الله عليه و آله و سلم) تکوّن يافت و جمله:
أنت يا علي و شيعتک في الجنة.
سلام وقت شما بخير
آيت الله حسيني قزويني:
در مدينه با دانشجويان آنها بحث مي کردم و بحث را با اين جمله شروع کردم که چرا شما در اين کتابخانه، از تمام فِرَق اسلامي کتاب داريد، ولي از شيعه کتاب نداريد؟ حال آن که در هيچ يک از کتابخانه هاي شيعه نمي توانيد کتاب هاي اهل سنت را پيدا نکنيد. در جواب گفت براي اين که شما به کتاب هاي ما نياز داريد و ما به کتاب هاي شيعه نيازي نداريم. شما به احاديث ما نياز داريد و ما به احاديث شما نيازي نداريم.
باسلام خدمت شما پرسشگر محترم
کمي در مورد وضو بدانيم
باسلام خدمت شما پرسشگر محترم
در اين رابطه مي توان به دو آيه زير اشاره کرد:
اولين ايه، ايه اول سوره علق است :« ن وَالْقَلَمِ وَمَا يَسْطُرُونَ ؛ نون ، سوگند به قلم و آنچه مي نويسند،»
در روايات نوراني اسلامي «ن» به عنوان اسم رسولالله(صلّي الله عليه و آله و سلّم) و القلم به عنوان اسم اميرالمؤمنين علي(عليه السلام) تفسير و تعبير شده است. در برخي روايات فرموده پيامبر اکرم(صلّي الله عليه و آله و سلّم) ، براي پيامبر(صلّي الله عليه و آله و سلّم) پنج اسم در قرآن کريم آمده و پنج اسم نيامده است. آن پنج اسم آمده عبارتاند از: طه، يس، ص، ق، ن و فرموده است:
بسم الله الرحمن الرحيم
سلام عليکم
در آيه ي 48 سوره ي مبارکه ي هود عبارت قرآني « وَ علي أُمَمٍ مِمَّن مَعَک » تنها عبارتي است که در صورت صحيح خوانده شدن ، 8 عدد حرف « ميم » در آن، پشت سرهم واقع
مي شود. « وَ علي أُمَمِم مِممَم مَعَکَ » که 8 عدد حرف ميم به شکل پياپي قرار مي گيرد.
باسلام خدمت شما پرسشگر محترم
اين ايه در مورد همسران پيامبر است و متن و ترجمه ايه چنين است:
« وَقَرْنَ فِي بُيُوتِکُنَّ وَلَا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجَاهِلِيَّةِ الْأُولَى وَأَقِمْنَ الصَّلَاةَ وَآتِينَ الزَّکَاةَ وَأَطِعْنَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ إِنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَيُطَهِّرَکُمْ تَطْهِيرًا ؛ و در خانههاتان آرام گيريد، و به شيوه جاهليت پيشين به خودنمايى بيرون نياييد، و نماز برپا داريد و زکات بدهيد و خدا و پيامبر او را فرمان بريد. همانا خداوند مىخواهد از شما، خاندان پيامبر، پليدى را ببرد و شما را پاک کند، پاکى کامل»
باسلام خدمت شما پرسشگر محترم
دين اسلام يگانه دين برگزيده ي خداوند است که روش حقيقي معرفت و عبادت خداوند را به صورت شفاف و صحيح براي بندگان الهي، ترسيم و تشريح مي نمايد.
و اين مطلب در ايات زير مورد اشاره واقع شده است:
1. ...وَ رَضِيتُ لَکُمُ الاِسْلامَ دِيناً:
باسلام خدمت شما پرسشگر محترم
بستگي به اعمال و رفتار آنها در دنيا دارد ؛اگر هر دو از اعمال متناسب و يکساني برخوردار باشند سراي يکساني براي زندگي بعد ازمرگ دارند؛ در غير اين صورت زندگي مشترکي وجود ندارد . اما در اياتي اشاره شده که زنان با ايمان با همسران با ايمان خود وارد بهشت ميشوند:
1- «ادخلوا الجنة انتم و ازواجکم تحبرون» وارد بهشت شويد شما و همسرانتان در نهايت شادباش ، (زخرف، آيه70). و منظور از ازواج، همان زنان با ايماني هستند که در دنيا بودند، (تفسير الميزان، ج 18، ص129) و بودن در کنار همسران با ايمان و مهربان هم براي مردان لذتبخش است و هم براي زنانشان.
باسلام خدمت شما پرسشگر محترم
کمي در مورد وضو بدانيم
باسلام خدمت شما پرسشگر محترم
دلايل عقلي بيان شده در هر دو پاسخ در صدد بيان همين مطلب مي باشند و ارتباط مستقيم به سوال شما دارند، اگر در مسئله رجعت آن را مسئله ايي عمومي براي همه انسان هاي مي دانستيم اين اشکال صحيح بود، اما مسئله رجعت يک امر خصوصي است که به گروه خاصي اختصاص دارد، لذا محذوريتي در وقوع آن براي تعدادي خاصي از افراد در دنيا وجود ندارد، ضمن اينکه همانطور که بيان شده است(مراجعه کنيد به پاسخ قبل) غرض رسيدن به حق و حقوق در دنياست نه آخرست، لذا ضرورت دارد چنين فرصتي در دنيا براي اين افراد فراهم گردد و نعمت و عذاب حقيقي آنها در اين دنيا ادا شود.
و....
بسم الله الرّحمن الرّحيم
سلام عليکم
خدمت حضرت آيت الله جوادي آملي رسيديم تا پاسخ پرسش خود را از ايشان جويا شويم:
بسم الله الرحمن الرحيم
روياي صادق گاه به تعبير نياز ندارد؛ مانند آنچه حضرت ابراهيم عليهالسلام در مورد ذبح فرزندش اسماعيل عليهالسلام مشاهده کرد: «اِنّي اَرَي فِي المَنامِ اَنّي اَذبحُک»؛ اما گروه ديگري از خوابهاي صادق، به تعبير نياز دارد؛ يعني قوه خيال، حقيقتي را صورتگري ميکند و معبِّبر بايد اين صورت خيالي را به معناي واقعي برساند.
باسلام خدمت شما پرسشگر محترم
نفس ارتباط با اجنه امري ممکن است، اما اين به معناي جواز و اقدام براي اين کار نيست.
در قرآن کريم در مورد حضرت سليمان نقل شده است که از جمله نعمتهاي الهي که به حضرت داده شده اين بود که جن تحت فرمان او بودند: سپاهيان سليمان، از جن و آدم و پرنده گرد آورده شده بودند .(1) نيز وارد شده که: برخي از جن پيش روي او به اجازه پروردگارش کار ميکنند .(2)
اين آيات بيانگر امکان ارتباط با جن بوده و جن ميتواند با برخي انسانها ارتباط برقرار نمايد.
باسلام خدمت شما پرسشگر محترم
بيان اين نوع عبادت به معناي بي ارزش بودن آن نيست، بلکه اين نوع عبادت نيز ارزشمند بوده وشخص از آن بهره مند خواهد بود.
آنچه در اين مورد مي توان بيان داشت اين است که علي (ع) عبادت را، به لحاظ انگيزه ها و اهداف عابدان، سه گونه مي داند:
1. عبادت تاجران (پرستش کاسب کارانه براي جلب منفعت)
2. عبادت بردگان (پرستش از روي ترس براي دفع ضرر و زيان)
3. عبادت آزادگان (پرستش آزاد از قيد سود و زيان و فقط براي شکر خداي سبحان)